Eindrapport onderzoek naar ORV
woensdag, 4 maart 2015Het ministerie van SZW publiceerde het Eindrapport Verzekering overlijdensrisico van CentERdata Tilburg naar het gebruik van verzekeringen bij overlijden in de 3de pijler.
De onderzoeksvraag is: Welke mogelijkheden zijn er om het overlijdensrisico te verzekeren, in hoeverre en waarom sluiten mensen zo’n verzekering af en welke samenhang bestaat er met voorzieningen in de 1ste pijler (Anw) en 2de pijler (nabestaandenpensioen)?
Los van de orv’s bij een hypotheek toont het rapport aan dat door de introductie van het banksparen het verzekeringselement in de producten naar de achtergrond is geraakt. Vooral de productie van kapitaal- en lijfrenteverzekeringen is gekelderd en men kiest vaker voor een bancaire lijfrente. Levensverzekeringen in combinatie met een contraverzekering worden nog nauwelijks afgesloten. Consumenten nemen het langlevenrisico voor lief. Daarnaast dreigt de trend tot meer verzekeringsonbewustheid bij de consument doordat het provisieverbod een drempel opwerpt voor een financieel adviesgesprek.De onderzoekers concluderen dat het voor de meeste mensen zeer moeilijk is om de dwarsverbanden tussen de 3 or-pijlers te leggen. Sterker: veel consumenten weten niet welke dekkingen zij in de 3de pijler hebben. Ze weten wel dat ze een verzekering hebben, maar niet wat die precies en wanneer uitkeert.
Bij navraag blijkt dat:
• 40% geen orv, levensverzekering of hypotheekgebonden orv heeft
• 30% een hypotheekgebonden orv heeft, maar geen andere orv of levensverzekering
• 30% een orv heeft als nabestaandenvoorziening en/of een levensverzekering
• 20% van minimaal 1 verzekering niet weet of die wel of niet gesloten is
De meeste consumenten sluiten een verzekering op advies van de financieel adviseur en niet uit eigen beweging. Ook gezinsveranderingen of een overlijden zijn soms aanleiding om een verzekering te sluiten. Advies van het pensioenfonds, de pensioensituatie van de partner en een tweede huwelijk zijn zelden reden tot het sluiten een verzekering.
Download hier het onderzoeksrapport