Stoppen met roken voor goedkopere ORV

woensdag, 1 juli 2009

Een kwart van de huizenbezitters tussen de 30 en de 45 jaar niet weet wat een ORV of overlijdensrisicoverzekering is. Tegelijkertijd geeft 10 procent aan het financieel niet te redden om in de huidige woning te blijven wonen als hun partner komt te overlijden.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel, in opdracht van Reaal Verzekeringen. Ook opmerkelijk: 11 % van de ondervraagden zou stoppen met roken als hij daardoor minder ORV-premie betaalt.

Een deel van de respondenten denkt dat een ORV een verzekering is waarmee je uitvaart betaald wordt (12% van de mannen, 14% van de vrouwen). Ongeveer 5% heeft helemaal geen idee wat een overlijdensrisicoverzekering of ORV is.

Ook werd de respondenten gevraagd of ze in hun huidige woning kunnen blijven wonen als hun partner komt te overlijden.
Dat levert eveneens opvallende resultaten op: in totaal geeft 10% van de respondenten aan het financieel niet te redden om in de huidige eigen woning te kunnen blijven wonen (15% van de vrouwelijke huizenbezitters tegenover 6% van de mannen). 8% weet niet of ze in de huidige woning kan blijven wonen: 5% van de mannen tegenover 11% van de vrouwen.

Ook vroegen de onderzoekers naar de kennis die huizenbezitters hebben over de factoren die mogelijk van invloed zijn op de hoogte van de ORV-premie.
Opvallende uitkomst is dat iets minder dan één op de drie mannelijke huizenbezitters (30%) niet weet dat niet-rokers minder ORV-premie betalen. Bij de vrouwelijke ondervraagden is bijna de helft (49%) daarvan niet op de hoogte. En één op de vier mannelijke ondervraagden weet niet dat leeftijd van invloed is op de premie. Bij de vrouwen is dat zelfs 37%. Ook weet maar 33% van de huizenbezitters dat het hebben van een hypotheek invloed heeft op de premiestelling. Een andere opvallende uitkomst is dat 11% van de huizenbezitters zou stoppen met roken als hij daardoor minder ORV-premie betaalt.

Welke financiële maatregelen hebben Nederlandse huizenbezitters getroffen voor het geval hun partner overlijdt?
De ORV blijkt populair: 74% van de mannen en 68% van de vrouwen heeft een ORV. Maar er wordt ook flink gespaard om zekerheid op te bouwen voor de toekomst, alhoewel meer door mannen (24%) dan door vrouwen (16%). Opvallend is dat één op de tien vrouwen helemaal niets heeft geregeld voor als haar partner overlijdt; bij de mannen is dat zelfs één op negen.(InFinance)

« Terug naar nieuwsoverzicht