Waarom een medische machting bij afsluiten ORV?

donderdag, 13 september 2012

Om een overlijdensrisicoverzekering te kunnen afsluiten moet een kandidaat-verzekerde gegevens verstrekken over zijn of haar gezondheid en levensstijl. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat een medische machtiging nodig is.
Bij een ‘schone gezondheidsverklaring’ en een ‘gezonde levensstijl’ zal de acceptatie snel gaan. Maar bij een ‘rijk medisch verleden’ is dat anders, zeker als bijvoorbeeld ook sprake is van overgewicht of roken. Om dan een goed oordeel te kunnen geven over de acceptatiemogelijkheid, beschikt de medisch adviseur over een aantal middelen. Een daarvan is de medische machtiging.

Wettelijke bepalingen en regels

Een medisch adviseur zal in eerste instantie gebruik maken van de door de kandidaat-verzekerde ingevulde gezondheidsverklaring of het medisch keuringsrapport. Vervolgens kan de medisch adviseur om een gericht aanvullend medisch onderzoek vragen, of via een medische machtiging aanvullende gegevens opvragen. Dat gebeurt dan bij de arts of specialist die de kandidaat-verzekerde heeft behandeld. Voor deze machtiging gelden wettelijke bepalingen en regels die zijn afgesproken tussen het Verbond van Verzekeraars en de KNMG.

‘Algemene machtiging’ vaak niet zinvol

Als u de verzekering aanvraagt via een tussenpersoon, heeft deze vaak al een bepaalde kennis van de gezondheid van de klant. Misschien heeft de klant verteld dat deze suikerziekte heeft, of kampt deze duidelijk met overgewicht. Met het oog op een snellere acceptatie vragen veel intermediairs dan alvast om een algemene medische machtiging van de klant. Deze sturen ze dan direct met de gezondheidsverklaring aan de overlijdensrisicoverzekeraar toe. In de praktijk is dit echter zelden zinvol. Een ‘algemene’ machtiging is volgens de wettelijke voorschriften en regels namelijk niet bruikbaar.

Doel

Het doel van de medische machtiging is het vermijden van onnodig onderzoek. Een onnodig onderzoek is kostbaar, werkt vertragend en is voor de kandidaat-verzekerde extra belastend. De medisch adviseur mag de machtiging alleen gebruiken om bepaalde feitelijke informatie op te vragen. Ook mag met de machtiging niet méér informatie worden opgevraagd dan nodig is. Bovendien mag de medisch adviseur in de machtiging niet vragen naar zaken die de kandidaat-verzekerde zelf kan beantwoorden.

Conclusie

Om ervoor te zorgen dat de machtiging voldoet aan alle eisen, moet deze exact aangeven om welke ziekte of aandoening het gaat. Ook moet de machtiging vermelden wie de arts of specialist is, en in welke periode de behandeling of het onderzoek heeft plaatsgevonden.

De conclusie is helder: een medische machtiging die voldoet aan alle criteria, werkt beter en sneller dan een op voorhand meegestuurde ‘algemene machtiging’.

« Terug naar nieuwsoverzicht