Werking compagnonsverzekering bij overlijden
dinsdag, 10 juli 2012Ook voor ondernemers die al een compagnonsverzekering hebben, kan een premievergelijking interessant zijn. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn sterk gedaald de afgelopen jaren. Daarom kan een goedkopere compagnonsverzekering een uitkomst bieden voor besparing
Onderstaand leest u meer over de werking van de compagnonsverzekering.
Voordelen
Omdat overblijvende compagnons vaak te weinig liquide middelen hebben om de nabestaanden van een overleden compagnon uit te kopen, is de compagnonsverzekering zeer nuttig. Die nabestaanden krijgen door het uitkopen de beschikking over financiële middelen. Deze kunnen ze dan gebruiken om successierechten te betalen, of om weggevallen inkomsten of een nabestaandenpensioen aan te vullen.
Looptijd en tussentijdse toetsing
De looptijd van de compagnonsverzekering eindigt als regel op het moment dat de aandeelhouder wil terugtreden. Vaak is dat de pensioendatum. De verzekering kan zowel een gelijkblijvend als dalend karakter hebben. Het is verstandig om de aandelen of de waarde van de onderneming op vaste periodes (bijvoorbeeld eens in de vijf jaar) te toetsen. Op die manier kan de verzekerde nagaan of de dekking nog voldoende is. De verzekering kan tijdens de looptijd worden aangepast aan de actuele waarde van de aandelen/onderneming.
Vastlegging en onderbouwing
Voor een goede gang van zaken is het essentieel dat de verzekerde een aantal zaken schriftelijk (notarieel) vastlegt. Daarbij gaat het in de eerste plaats om de verplichtingen die ontstaan bij het overlijden van een aandeelhouder. Daarnaast is het belangrijk om de berekeningsmethode vast te leggen voor de waarde van de aandelen van de BV (of aandeel binnen maatschap of VOF). Erkende berekeningsmethodes zijn: Discount Cash Flow; Adjusted Present Value; Rentabiliteitswaarde; Koers/winstverhouding; Intrinsieke waarde.
Bij hoge verzekerde bedragen is het verstandig om vooraf voor na te gaan of er aanvullende gegevens nodig zijn voor de verzekering. Denk hierbij aan een inkomensverklaring en/of een accountantsverklaring over de waarde van de aandelen, dan wel de VOF of maatschap.
Wie is verzekeringnemer en begunstigde?
De verzekering moet aansluiten bij de organisatiestructuur van het bedrijf.
Is er een holdingstructuur waarbij de aandelen van de gezamenlijke BV in een persoonlijke BV zijn ondergebracht? Dan zal de persoonlijke BV ook verzekeringnemer moeten zijn.
Hebben de aandelen of het belang betrekking op een maatschap of een VOF, dan moet de klant de verzekering in privé sluiten.
En verder...
* Provisievrij afsluiten mogelijk
* Snelle afwikkeling
* Geen successierechten
* Voor nieuwe én bestaande ondernemingen en maatschappen
* Gunstig tarief voor niet-rokers
* Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid mee te verzekeren
Wij vergelijken voor u de 25 goedkoopste compagnonsverzekeringen. Ook zonder provisie.