Problemen voor levensverzekeraars verwacht

dinsdag, 15 mei 2012

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich grote zorgen over de levensvatbaarheid van de levensverzekeringsbranche. Lage beleggingsrendementen en toegenomen concurrentie hollen het verdienmodel van de sector uit, waarschuwt de toezichthouder in zijn halfjaarlijkse risicoanalyse. Structurele krimp zal het gevolg zijn. Volgens de Volkskrant moeten levensverzekeraars zichzelf opnieuw uitvinden om te kunnen overleven.

Volgens DNB zijn de problemen van levensverzekeraars deels het gevolg van de economische crisis, die zorgt voor lage beleggingsrendementen.

Verder daalt de vraag naar levensverzekeringen, stijgt de levensverwachting, is de concurrentie met bankspaarproducten 'moordend' en werken de plannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken tot annuïtaire hypotheken in het nadeel van levensverzekeraars, omdat de vraag naar levensverzekeringen en bankspaarhypotheken sterk zal dalen.

Kleinere verzekeraars moeten fuseren, stelt DNB, maar ze zijn onaantrekkelijke overnamekandidaten vanwege de negatieve publiciteit rond woekerpolissen. Reputatieverbetering moet daarom prioriteit hebben.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat de concurrentie op de markt voor pensioen- en hypotheeksparen groot is, maar gelooft dat verzekeraars de concurrentie met banken aankunnen.

(Bron: Amweb.nl, (Volkskrant, pag. 21). 'Levensverzekeraars in problemen'. http://www.amweb.nl/nieuws/in-de-media/levensverzekeraars-in-problemen.183819.lynkx).

« Terug naar nieuwsoverzicht