Premiesplitsing en erfbelasting

dinsdag, 28 februari 2012

Als iemand een levensverzekering afsluit bij een verzekeringsmaatschappij, betaalt de verzekeringsmaatschappij bij zijn overlijden een uitkering uit. De nabestaanden van de overledene hoeven geen successierecht te betalen over deze uitkering, als de verzekeringsmaatschappij de premie voor de verzekering op de juiste manier heeft gesplitst.

Premiesplitsing

Tijdens zijn leven betaalde de overledene premie aan de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij moet deze premie splitsen in 2 delen:

- een deel waarover successierecht betaald moet worden
- een deel waarover geen successierecht betaald hoeft te worden

Premiesplitsing berekenen

Bij verzekeraars was niet altijd duidelijk hoe zij premies moesten splitsen om ervoor te zorgen dat nabestaanden geen successierecht hoefden te betalen. Dit was vooral het geval bij:

- winstdelende verzekeringen
- spaarhypotheekverzekeringen
- universal-life-verzekeringen

Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom in 1999 het rapport 'Premiesplitsing in verband met successierecht' opgesteld. In dit rapport staat hoe verzekeraars de premiesplitsing voor verschillende verzekeringen berekenen.

Afspraken tussen verzekeraars en Belastingdienst

Over het rapport 'Premiesplitsing in verband met successierecht' heeft het Verbond van Verzekeraars overleg gevoerd met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. In het zogenoemde premiesplitsingsbesluit heeft de staatssecretaris van Financiën de rekenmethoden in dit rapport goedgekeurd. De Belastingdienst past dus dezelfde rekenmethoden toe als het Verbond van Verzekeraars.

Meer informatie?

Het premiesplitsingsbesluit vindt u op www.rijksoverheid.nl.. U kunt ons ook altijd uw vragen stellen!

Bekijk ook eens:
Premiesplitsing en premie
Kruislings afsluiten

Op de website van het Verbond van Verzekeraars kunt u het rapport 'Premiesplitsing in verband met successierecht' downloaden.

« Terug naar nieuwsoverzicht