Overgewicht en risicoverzekeringen

donderdag, 2 februari 2012

Uit een onderzoek van het RIVM van afgelopen maandag blijkt dat steeds meer Nederlanders last hebben van overgewicht, soms uitmondend in obesitas. Naar aanleiding van dit onderzoek is ook de vraag gerezen hoe verzekeraars met deze problematiek omgaan. De antwoorden op veelgestelde vragen op een rij.

Wat hebben gezondheid en levensstijl met verzekeren te maken?
Gezondheid en levensstijl zijn alleen van belang bij het aanvragen van een verzekering als het een overlijdensrisicoverzekering betreft of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Welke vragen stellen verzekeraars op het gezondheidsformulier?
Op de gezondheidsverklaring die bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet worden ingevuld, wordt onder meer geïnformeerd naar leeftijd, gewicht en lengte. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ernstig overgewicht van grote invloed is op de gezondheid en levensverwachting. Daarnaast zijn er standaardvragen over andere factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden zoals roken, drugs- en alcoholgebruik. Deze vragen zijn niet nieuw, ze komen al jarenlang voor op deze formulieren.

Wat doet de verzekeraar met de gezondheidsverklaring?
De medisch adviseur van de verzekeraar maakt op basis van deze verklaring – soms na een aanvullende medische keuring en op advies van een keuringsarts – een schatting wat de levensverwachting of het gezondheidsrisico is. Beperkt overgewicht heeft doorgaans geen invloed op de levensverwachting. Dit geldt niet voor ernstig overgewicht (obesitas). Op basis van het advies van de medisch adviseur wordt een premie vastgesteld die zo goed mogelijk overeenkomt met het te verzekeren risico.

Moet een klant altijd meer premie betalen als hij overgewicht heeft?
Alleen ernstig overgewicht, met een negatieve invloed op de gezondheid, kan bij het sluiten van een verzekering leiden tot een hogere premie. Daarbij wordt ook gekeken naar eventuele combinaties met andere ziektebeelden. Omgekeerd leidt een goede gezondheid weer tot een gunstiger tariefstelling.

Moet de klant meer premie gaan betalen als hij zwaarder wordt?
Verandering van de gezondheidssituatie tijdens de looptijd van de verzekering heeft geen invloed op de premiestelling. Het kan voor een consument met een sterk verbeterde gezondheid wel lonend zijn een nieuwe offerte aan te vragen. Het aanvragen van een nieuwe verzekering bij dezelfde verzekeraar kan nooit leiden tot een hogere premie of slechtere dekking van de al gesloten verzekering. Op deze wijze stimuleert de premiestelling bij risicoverzekeringen gezond gedrag. Verzekeraars zijn daarom voorstander van beleid dat de gezondheid bevordert en gezondheidsklachten voorkomt. (bron: Verbond van Verzekeraars)


Vraag een vrijblijvend premievergelijk levensverzekeringen van alle levensverzekeringen, wij tonen ook de netto premie's.

« Terug naar nieuwsoverzicht