Kruislings afsluiten 1 of 2 risicopolissen
maandag, 9 januari 2012Meestal wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op twee levens. Makkelijk en overzichtelijk. Dat klopt. De verzekeringsnemers van de overlijdensrisicoverzekering gaan er dan wel aan voorbij, dat de risicoverzekering uitkeert en stopt bij het overlijden van één van de verzekeringnemers. In veel gevallen wil de achterblijvende partner dan toch een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor bijvoorbeeld de kinderen.
Nadeel: de verzekeringnemer is dan vaak veel ouder dan bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering op twee levens en zal nu geconfronteerd worden met een veel hogere overlijdensrisicopremie door de leeftijdstijging.
Tip 1: beter af met 2 overlijdensrisicoverzekering op één leven
Tip 2: korting afsluitkosten 2e polis
U heeft dan beiden een eigen risicoverzekering. De overlijdensrisicoverzekering keert dan ook twee keer uit indien u beiden (gelijktijdig) komt te overlijden. Ook bij echtscheiding bieden twee risicoverzekeringen meer flexibiliteit. De extra risicopremie voor een tweede verzekering is vaak erg laag. U kunt deze dan ook kruislings afsluiten.
Het is bij overlijdensrisicoverzekeringen mogelijk om het successierecht geheel of gedeeltelijk te ontwijken. U kunt dit doen door te kiezen voor 'premiesplitsing'. Dit wordt ook wel kruislings verzekeren of kruislingse premiebetaling genoemd.
Bij premiesplitsing betaalt de begunstigde het premiedeel van de overlijdensrisicoverzekeringen dat bestemd is voor de eventuele uitkering uit de overlijdensrisicoverzekeringen aan de begunstigde. Op deze manier wordt de uitkering niet als erfenis gezien, omdat de begunstigde zelf de premie heeft betaald. In zo'n situatie hoeft er dan ook geen successierecht worden te betaald in geval van uitkering. ('niets uit de nalatenschap onttrokken')
Premiesplisting of kruislings verzekeren is niet altijd mogelijk
Premiesplitsing of kruislings verzekeren kan alleen benut worden door samenwonenden, mensen met een geregistreerd partnerschap of mensen die op huwelijkse voorwaarden met elkaar zijn getrouwd. Mensen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd kunnen niet de premiesplitsing toepassen, omdat hun vermogen als één wordt beschouwd. De premies zouden dan altijd uit hetzelfde inkomen komen en dus nog steeds als één betaalde premie worden aangeduid. In dit geval heeft de nabestaande wel recht op de reguliere vrijstelling.
Betaling hoeft niet meer van aparte rekeningen
De Staatsecretaris heeft bepaald dat bij kruislingse premiebetaling dit alleen nog op de polisbladen zichtbaar moet zijn. Er hoeft niet meer van verschillende rekeningen betaald te worden.
Vraag een gratis premievergelijk risicoverzekeringen. Wij tonen u de premie ook zonder provisie tegen een vaste afsluitvergoeding.