Kantoor misleidt militairen volgens vakbond Acom

vrijdag, 11 december 2009

Assurantiekantoor Burghthuys uit Valkenswaard wijst op de eigen website beschuldigingen dat militairen een uitvaartverzekering in de maag gesplitst krijgen van de hand. Het Verbond van Verzekeraars pleit ondertussen voor actie van de AFM.

Op de site staat te lezen dat "Burghthuys het betreurt dat er vragen zijn gerezen op basis van beweringen die feitelijk onjuist zijn over door haar aangeboden uitvaartverzekeringen. Wij nemen nadrukkelijk afstand van het gerucht dat de uitvaartverzekering zou worden verkocht met als argument dat voor militairen tijdens missies en uitzendingen niets geregeld zou zijn. Dit is namelijk onjuist en de ruime polis is in deze gevallen bedoeld als welkome aanvulling voor de nabestaanden. Wanneer vast zou komen te staan dat een adviseur tijdens een gesprek op eigen initiatief een verkeerde voorstelling van zaken geeft, nemen we uiteraard direct maatregelen. Een dergelijke verkooppraktijk zou immers niet alleen de goede naam van Defensie, maar ook die van Burghthuys zelf onnodig schade toebrengen. In dit kader zal Burghthuys ook alle nodige stappen ondernemen om onjuiste beweringen te laten rectificeren", aldus de website.

Acom

De zaak is aan het rollen gebracht door Acom, een CNV-vakbond voor militairen. Die stelde op zijn website dat Burghthuys zich schuldig zou maken aan "misleiden op een schandalige manier". De vakbond maakt zich er boos over dat jonge militairen een Toekomst Totaal Plan in de maag wordt gesplitst.

De vakbond claimt documenten te hebben ingezien waaruit blijkt dat bij Burghthuys intern de instructie wordt gegeven het Toekomst Totaal Plan te sluiten, een kapitaalverzekering met als risciodrager Interlloyd Leven (ASR Nederland), met een minimale looptijd van 35 jaar.

Acom windt zich vooral op over het feit dat een en ander zou plaatsvinden onder de vlag van collega-vakbond BBTV. Acom zegt niet anders te kunnen doen dan een en ander wereldkundig te maken. Het ministerie van Defensie wordt opgeroepen om in te grijpen. "Het kan toch niet zo zijn, dat Defensie stilzwijgend blijft toekijken hoe zijn jonge werknemers een oor wordt aangenaaid", aldus Acom op de website.

Inmiddels zijn door de PvdA-Kamerleden Mei Li Vos en Angelien Eijsink hierover vragen gesteld aan de minister van Financiën en de staatssecretaris van Defensie. Deze laatste heeft aangekondigd stappen te overwegen. Defensie wil nogmaals met de vakbonden praten over de service die zij met hun 'huisleverancier' aanbieden.

Helderheid

"Er moet snel meer helderheid komen in de situatie rond Burghthuys", vindt het Verbond van Verzekeraars. "En het ligt voor de hand dat de AFM dit gaat doen."

"Het is vreemd dat de aantijgingen komen van een andere militaire vakbond dan de VBN, waar onze klanten lid van zijn", zegt woordvoerder Rob Okhuijsen namens Burghthuys. "Ons product, een generieke uitvaartpolis, is aanvullend ten opzichte van de regelingen van Defensie. Van bangmakerij voor de uitzending naar Afghanistan, waarvan wij zijn beticht, is absuluut geen sprake."

Eigenaar

Burghthuys-eigenaar Theo Herregodts is afkomstig van het eveneens in Valkenswaard gevestigde DFD. Met dit bedrijf voert hij een verwoede strijd om gunst van militairen, de voornaamste doelgroep van beide bedrijven. De AFM oordeelde eerder dit jaar dat het advies van Burghthuys over beleggingsverzekeringen niet aansluit bij de situatie van de klant. ^

Zie ook
Verbond: Helderheid rond Burghthuys nodig
overlijdensrisicoverzekering Defensie - Militairen

« Terug naar nieuwsoverzicht