Grote Europese verschillen in premie overlijdensrisicoverzekering

vrijdag, 11 december 2009

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen lopen in Europa sterk uiteen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingsite NHP. Van de onderzochte West-Europese landen met nagenoeg dezelfde sterftecijfers, is bij dezelfde aanbieder de premie in België verreweg het hoogst, tot vier keer hoger dan de laagste premie in Nederland. Ook de Zuid-Europese landen scoren slecht. In deze landen is de consument afhankelijk van het advies van de verzekeringsagent.

In landen waar de consument zelf verzekeringen kan vergelijken via internet, waaronder Nederland, liggen de premies aanzienlijk lager. Zo zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen in Engeland, dat koploper is in transparantie, minder dan de helft van de laagste premie in Nederland.

Premies voor overlijdensrisicoverzekeringen worden berekend aan de hand van de gemiddelde levensverwachting van de bevolking. In de West-Europese landen verschilt de levensverwachting nauwelijks. In Engeland is de gemiddelde levensverwachting voor mannen zelfs lager dan in Nederland. Toch is de premie voor overlijdensrisicoverzekeringen in Nederland hoger. In Engeland is de overheid al jaren geleden begonnen met een verplichte vergevorderde transparantie van verzekeringsproducten. Dit leidde tot een enorme prijzenslag met als resultaat: lagere verzekeringspremies voor de consument. Bovendien is het in Engeland heel gemakkelijk om via internet allerlei verzekeringsproducten te vergelijken. Bekijk hier het onderzoek.

Pieter Lijesen, fiscaal jurist en directeur van NHP: ‘Hoe transparanter, hoe goedkoper: het valt ons op dat in landen met hoge premies zoals Spanje en Italië een soort onaantastbaarheid geldt van de deskundige, in dit geval de verzekeringsadviseur. De consument die blindelings het advies van de deskundige volgt, is doorgaans meer geld kwijt. De verzekeringsmaatschappijen stellen hierop hun prijsstelling af. Allianz biedt in de meeste West Europese landen overlijdensrisicoverzekeringen aan maar de prijsstelling loopt per land enorm uiteen. Bij Allianz kost dezelfde verzekering op jaarbasis in Nederland € 1.503 en in België € 2.791.’ Het hele onderzoek is te vinden op: www.nhp.nl/onderzoek (bron: DAK)

Vraag hier een persoonlijk premievergelijk risicoverzekering aan. Ook in Nederland zijn de premieverschillen enorm.

« Terug naar nieuwsoverzicht