Risicoverzekeringen en fraude

dinsdag, 1 december 2009

Bij overlijdensrisicoverzekeringen vindt fraude vaak plaats. Deze verzekeringen, ook wel orv genaamd, keren het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Tegenwoordig is er een onafhankelijke commissie die zich buigt over vermoedelijke fraudezaken, namelijk de Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens.

De Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens kan ingeschakeld worden bij vermoeden van fraude bij overlijdensrisicoverzekeringen. Hierbij moet u denken aan verzekerden die binnen één jaar na het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (orv) komen te overlijden.

Dit wil nog niet zeggen dat er sprake is van fraude, maar de commissie gaat aan de hand met medische gegevens toetsen in hoeverre de verzekerde(n) onjuiste gegevens heeft/hebben ingevuld bij het aanvragen van de overlijdensrisicoverzekering. Indien de verzekerde namelijk weet dat de levensverwachting kort is, moet de vragen beantwoord worden met die wetenschap. Aan de hand van deze gegevens beoordeelt de verzekeraar namelijk in hoeverre het een acceptabel risico is.

Vul de gezondheidsverklaring van uw overlijdensrisicoverzekering dus altijd volledig en naar waarheid in.

Per 1 januari 2006 is het nieuwe verzekeringsrecht in werking getreden. Door de aanpassingen, die zijn verwoord in boek 7 titel 17 van het Burgerlijk Wetboek, zijn een aantal zaken gewijzigd.

De meest in het oog springende wijziging is de vervanging van artikel 251 van het wetboek van Koophandel dat hiermee is te komen vervallen. Voor invoering van de nieuwe wet geldt een overgangsregeling.

Het vervallen van artikel 251 heeft tot gevolg dat de slotverklaring onder de verschillende aanvraagformulieren is gewijzigd. De term ‘verzwijging’ is vervangen door de ‘mededelingsplicht’ die in het wetboek duidelijk is omschreven. Het niet voldoen aan de mededelingsplicht heeft overigens soortgelijke consequenties als de voormalige toepassing van artikel 251 van het wetboek van Koophandel. Indien niet aan de mededelingsplicht wordt voldaan kan de overeenkomst nietig worden verklaard, of de overeenkomst kan als niet tot stand gekomen worden geacht.

« Terug naar nieuwsoverzicht