Goedkoopste voogdijverzekering - verzekering kosten overlijden ouders

maandag, 30 november 2009

Wanneer u gehuwd bent en komt te overlijden, dan houdt uw partner het ouderlijk gezag. Bent u niet getrouwd, dan heeft de vader niet automatisch ouderlijk gezag. Een vader moet zijn kind eerst erkennen en vervolgens dienen de ouders gezamenlijk een verzoek tot ouderlijk gezag van de vader in te dienen bij de kantonrechter.

Wanneer uw partner komt te overlijden, of wanneer u beide tegelijkertijd komt te overlijden, verandert de zaak. Heeft u in zo’n geval niets geregeld, dan bepaalt de rechter wie de voogdij krijgt. Wilt u dit niet, dan kunt u zelf in een testament een voogd aanwijzen.

De term 'voogdij' is pas van toepassing wanneer de voogd niet een van de ouders is, maar een derde.

Een andere vorm van voogdij is voorlopige voogdij. Dit is een kinderbeschermingsmaatregel die wordt uitgesproken door de kinderrechter (op verzoek van de Raad voor de kinderbescherming of officier van justitie) wanneer ouders de verzorging en opvoeding van een of meerdere kinderen niet aankunnen.

Rechten en plichten bij voogdij
Er is een verschil tussen het aanwijzen van één voogd of het aanwijzen van twee voogden (gehuwden, partners).

Heeft u één voogd aangewezen, dan is deze voogd verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. De voogd is echter niet verplicht om dit zelf te doen, maar kan dat ook laten doen door bijvoorbeeld een pleeggezin. In dit geval hoeft de voogd niet het levensonderhoud van uw kind te betalen. Het vermogen van uw kind (erfenis, kinderbijslag, uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet) kan hiervoor worden aangesproken. Dit vermogen wordt door de voogd beheerd.

Heeft u twee voogden aangewezen, dan ligt het anders. Zij hebben dan gezamenlijk wél de plicht uw kind zelf te verzorgen en op te voeden en ze zijn onderhoudsplichtig.

Een voogd moet voor het aanspreken van het vermogen van uw kind toestemming krijgen van de kantonrechter. Daarnaast moet hij jaarlijks aan de kantonrechter verantwoording afleggen over het gebruik van het geld. Dit is ook verplicht bij het einde van de voogdij.

Kosten en financiële ondersteuning van uw kind door een voogd
Hoe dan ook komen de kosten van het levensonderhoud van uw kind bij voogdijschap bij iemand anders te liggen. Deze kosten liggen bij één kind op gemiddeld 17% van het beschikbaar gezinsinkomen en bij twee kinderen op 26% (Bron: Nibud) en kan dus aardig oplopen. Denkt u maar eens aan de kosten van kinderopvang of studie. Om er dan voor te zorgen dat uw kind niets tekort komt, en zo ziet u het als ouder natuurlijk graag, zijn er mogelijkheden om uw kind in het geval van voogdijschap financieel te ondersteunen.

Een voogdijverzekering kan dan uitkomst bieden. Deze verzekering keert een bedrag uit wanneer de kinderen naar een voogd gaan als gevolg van het overlijden van beide ouders. Een voogdijverzekering heeft meestal een vaste looptijd, namelijk tot de 18e verjaardag van het kind.

U weet dan zeker dat de opvoeding van uw kinderen tot die leeftijd financieel in ieder geval goed geregeld is.

Voogdijverzekering fiscaal
Bij een voogdijverzekering zijn uw kinderen verzekeringnemer en begunstigde. Ú betaalt de premie. De uitkering van deze verzekering is vrij van successierechten, uw kinderen betalen hierover geen belasting

Beëindiging voogdij

Als een voogd alleen voogdij heeft, dan eindigt het voogdijschap:

* op de 18e verjaardag van uw kind;
* wanneer uw kind eerder trouwt;
* wanneer u, of u en uw partner, weer ouderlijk gezag krijgen;
* bij overlijden van de voogd. De rechter zal dan een nieuwe voogd benoemen.

Gezamenlijke voogdij eindigt:

* op de 18e verjaardag van uw kind;
* op verzoek van één van de voogden;
* door een rechterlijke beslissing;
* door ontheffing of ontzetting van (één van) de voogden uit de voogdij;
* bij overlijden van één van de voogden, of als één van hen uit de voogdij is ontslagen of ontzet;
* de overblijvende voogd krijgt dan alleen de voogdij;
* bij overlijden van beide voogden. De rechter benoemd dan een nieuwe voogd.

Wilt u de premie weten van een voogdijverzekering? Vraag een offerte op via het contactformulier.

Cardif Voogdijverzekering sociale verzekering

« Terug naar nieuwsoverzicht