Armoede dreigt na overlijden partner
vrijdag, 27 november 2009Over de mogelijke gevolgen van overlijden wordt niet gesproken en mensen hebben te hoge verwachtingen van het partnerpensioen (de uitkering die de partner van de werknemer ontvangt na overlijden). Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Pensioenkijker.nl heeft laten uitvoeren onder mensen van wie de afgelopen vijf jaar de partner is overleden.
Om inzicht te krijgen in de financiële positie van de partner na overlijden is in opdracht van Stichting Pensioenkijker.nl door Newcom Research en Consultancy een onderzoek uitgevoerd onder mensen van wie de afgelopen vijf jaar de partner is overleden.
Slechts 25 procent van de ondervraagden geeft aan in het verleden met de partner wel eens gesproken te hebben over partnerpensioen. Voor 48 procent van de respondenten is het partnerpensioen lager dan verwacht. De financiële positie van achtergebleven partners is verre van rooskleurig. Bijna twee derde van de respondenten geeft aan maar net genoeg of zelfs onvoldoende inkomen te hebben om rond te komen. De helft van de respondenten geeft dan ook aan dat men de zaken anders geregeld zou hebben als men beter op de hoogte was geweest van het partnerpensioen. Veel van de respondenten die geen partnerpensioen ontvangen kwamen er pas na het overlijden achter dat er geen partnerpensioen was.
'Mensen denken helemaal niet na over hoe hun gezin achterblijft na overlijden. Dat is toch wel zorgelijk', aldus Elske ter Veld, voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl. 'Iedereen krijgt een pensioenoverzicht waar precies op staat wat de partner krijgt na overlijden. Mensen zouden daar een keer naar moeten kijken en maatregelen treffen als blijkt dat de partner onvoldoende verzorgd achterblijft.' Een uitgebreid interview met Elske ter Veld is volgende week in het vakblad InFinance te lezen.
Opvallend is dat de meeste mensen van wie de partner overleden is eigenlijk vinden dat de overheid er voor moet zorgen dat de achtergebleven partner voldoende inkomen heeft. Ook ziet men een verantwoordelijkheid van de werkgever. De eigen verantwoordelijkheid voor de financiële positie wordt minder zwaar gevoeld. (bron:InFinance)