Groot Molest-clausule

vrijdag, 13 november 2009

Op grond van artikel 3:38 van de Wet op het financieel toezicht (Wft) mag een schadeverzekeraar geen schaden verzekeren, die zijn veroorzaakt door of ontstaan uit gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer en muiterij.

Maar in overeenkomsten van zee-, transport-, luchtvaart- en reisverzekering mogen de algemeen gebruikelijke molestclausules worden opgenomen zolang De Nederlandsche Bank daartegen geen bedenkingen naar voren heeft gebracht.

Wat onder molest moet worden verstaan was niet altijd even duidelijk. Om de eenheid in de terminologie te bevorderen heeft het Verbond van Verzekeraars een aantal molestbegrippen met definities daarvan geformuleerd en gedeponeerd.

Met uitzondering van transport- en luchtvaartverzekeraars, die de internationale praktijk volgen, worden deze gehanteerd door verzekeraars die bepaalde vormen van molest willen uitsluiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen groot molest en klein molest. Het molestrisico is als calamiteitenrisico bij de meeste verzekeringen in beginsel uitgesloten.

Lees ook:
Kan ik als militair ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Overlijdensrisicoverzekering voor militairen / defensie

« Terug naar nieuwsoverzicht