Premiesplitsing overlijdensrisicoverzekering
maandag, 11 mei 2009In sommige situaties kan het zinvol zijn om zgn. 'premiesplitsing' aan te geven op het aanvraagformulier van uw overlijdensrisicoverzekering.
Heeft u een partner, dan is het verstandig om de overlijdensrisicoverzekering op het leven van uw partner af te sluiten. Dit wordt ook wel 'kruislings verzekeren' genoemd. U bent dan beiden verzekeringnemer van de overlijdensrisicoverzekering en beiden verzekerden, maar de premie wordt gesplitst en dus loopt de betaling kruislings. Leeft u in (huwelijkse) gemeenschap van goederen, dan heeft deze premiesplitsing geen effect!
Doordat nu uit eigen vermogen de premie wordt betaald, zal de fiscus bij overlijden van de verzekerde geen successie mogen heffen. Er is namelijk 'niets uit het vermogen van de erflater onttrokken'
Het uitgekeerde kapitaal is dan dus niet verkregen uit erfenis, maar uit eigen vermogen. U heeft immers nu zelf de premies betaald. Deze oplossing bereikt u dus met premiesplitsing.
De Staatssecretaris van Financiën heeft overigens bepaald dat de premie wél van de gezamenlijke rekening voldaan kan worden!
Premie-incasso door meerdere premieplichtigen
Uitgangspunt is dat duidelijk is dat welke premie voor rekening van welke persoon komt. Afzonderlijke incasso is voor de meeste verzekeraars niet uitvoerbaar gebleken. Uit praktische overwegingen kan bij meerdere premieplichtigen de verzekeraar volstaan met één incasso. (zie ook: Besluit van 18 juli 2008, nr. CPP2008/1425M, Stcrt. nr. 145, premiesplitsing)
Vraag een gratis premievergelijk overlijdensrisicoverzekeringen ORV van de goedkoopste overlijdensrisicoverzekeringen, met en zonder provisie.
Premiesplitsing mogelijk bij alle risicoverzekeringen.