Rechtvaardige en-bloc bepaling Reaal ORV

De en bloc-bepaling van REAAL valt onder de rechtvaardige en bloc-bepaling. De exacte tekst van de en bloc-bepaling luidt als volgt:

“Indien een wijziging van een verzekeringsvoorschrift dit noodzakelijk maakt, of indien zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen, heeft de verzekeraar het recht de voor de verzekering geldende tarieven en/of voorwaarden en bloc dan wel groepsgewijze te herzien. Onder verzekeringsvoorschrift wordt verstaan: hetgeen bij of krachtens wet is bepaald, alsmede een besluit van een toezichthouder. Onder uitzonderlijke omstandigheden worden verstaan: buiten de verzekeraar gelegen omstandigheden, niet zijnde trendmatige ontwikkelingen op de rente- en effectenmarkten, die aantoonbaar een zodanige verslechtering van de positie van de verzekeraar tot gevolg hebben, dat een voortdurende ongewijzigde dekking van het risico in redelijkheid niet van de verzekeraar kan worden verlangd.”

De berichtgeving in de media de laatste tijd over de en bloc-bepaling doet voorkomen alsof verzekeraars de en bloc-clausule bij ieder tegenvallend bedrijfsresultaat zouden kunnen inroepen. Dit is een groot misverstand.

De en bloc-clausule is in het leven geroepen om verzekeraars de mogelijkheid te bieden om adequaat te kunnen reageren op extreme externe omstandigheden die het voorstellingsvermogen te boven gaan en die de continuïteit van verzekeraars bedreigen. Het opnemen van een en bloc-bepaling in de voorwaarden is een advies van het Verbond van Verzekeraars (na overleg met onder andere de Consumentenbond).

Meer over en-bloc clausule